Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

 

Uwielbiam zapiekanki!!! Znudziły mi się jednak te z makaronem, kiełbasą, przyprawione oregano itd.... zawiało nudą! :/

Postanowiłam zrobić więc zapiekankę PO POLSKU !!!

Konkretna w smaku i konkretna bomba kaloryczna :D

 

 Składniki na prostokątną blachę:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 500g mięsa mielonego 
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 200ml kwaśnej śmietany 12%
  • 100ml wody
  • 500g pieczarek
  • 30dkg boczku dobrze uwędzonego
  • 30dgk żółtego sera
  • majeranek, słodka papryka, przyprawa do flaków (to nie żart),
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz



Na patelni podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy w taki sposób jak mięso na spagetti. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki pokrojone w plasterki również podsmażamy z druga cebulą, solą i pieprzem, do odparowania wody.

Pokroić boczek na dość duże plastry i wysmażyć na rumiano.

Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Układamy je na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego. Śmietanę, wodę oraz koncentrat mieszamy i dodajemy duuużo majeranku, papryki i przyprawy do flaków. Zalewamy ta miksturą ziemniaki.

Wykładamy na to podsmażone mięso, później pieczarki, na pieczarki boczek.

Posypujemy odrobiną sera i zapiekamy pod przykryciem lub folią aluminiową około 45 minut w temperaturze 200oC

Na koniec gdy ziemniaki już będą miękkie, odkrywamy zapiekankę posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera ok. 10 minut.

SMACZNEGO!

P.S. Majeranku nie żałujcie :)

 



środa, 11 stycznia 2012, feniksowakuchnia

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/25 14:37:46
Robiłam kiedys taką zapiekankę była pyszna :-)
-
Gość: , bdi51.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/04 15:32:50
Wyszło pysznie!!!!
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki