Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu

Dietetyczna pizza na razowym cieście

 

W Międzynarodowy dzień Pizzy nie mogłam się oprzeć aby  nie zrobić domowej Pizzy!!! :)

Taka domowa jest bardziej syta i można położyć na wierzch co się chce !!! a nie tylko z pośród składników, które proponuje nam karta w restauracji.

Jednak z racji tego, że zaczęłam dietować, to musiałam znaleźć rozwiązanie dla tego pysznego dania.

No i jest!!!

Razowy spód - bogaty w błonnik, sycący. Na wierzchu masa warzyw, a ser zastąpił serek wiejski, który tez świetnie się topi :)

Z podanych składników wychodzą dwie nieduże pizze. Każda z nich to ok. 300kcal - licząc wszystkie składniki.

Ja zjadłam trochę więcej niż pół i już byłam napchana - bardzo polecam !!! Szczególnie dla dietujących :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150g mąki pszennej razowej
  • 50g mąki pszennej jasnej
  • 15g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 70ml letniej wody
  • 1 mała płaska łyżeczka soli
  • przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie

 

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.

Do miski wsypać mąki i sól. Wlać garujące drożdże oraz 70 ml wody. Zagnieść ciasto.

Uformować je w kulę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i uformować spód pod pizze (najlepiej na papierze do pieczenia).

Spód posmarować sosem pomidorowym i dodać dodatki wg uznania.

U mnie aby ograniczyć kaloryczność był serek wiejski, papryka, pomidor, cebula, pieczarka, chuda szynka drobiowa i trochę fety.

Posypujemy ziołami.

Wyłożoną dodatkami ciasto wykładamy na gorącą blachę z wcześniej nagrzanego piekarnika do 180oC. Piec ok 25-30 minut.

 

SMACZNEGO!!!

czwartek, 09 lutego 2012, feniksowakuchnia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: olala, *.lss.net.pl
2013/05/29 12:14:22
niebanalna pizza :) polecam też pizzę... z grilla :) www.zgrilla.pl/pizza-z-grilla-z-papryka-i-mozzarella/ pycha!
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki