Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z Kurczakiem i Warzywami po chińsku

 

Super proste danie, które smakuje każdemu. Ja uwielbiam orientalne smaki i przyprawy, więc dla mnie, to jedno z ulubionych dań.

Z braku laku - polecam mieć gotową mrożonke chińską w lodówce jesli nie macie świeżych warzyw :)

 

Składniki na ok. 4-5 porcji:

  • 250g piersi z kurczaka (może być schab - ja nawet wolę bo jest bardziej konkretny)
  • 3 marchewki pokrojone w słupki
  • 1 cebula
  • pół pora
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pędów bambusa w zalewie (pokrojonych w paski)
  • puszka kiełków sojowych
  • pół szklanki grzybów mung zlanych gorącą woda i posikanych
  • sos sojowy, ząbek czosnku
  • curry, imbir, sól
  • oliwa

 

Mięso kroimy w paski lub kostkę. Do miseczki z kilkoma łyżkami oliwy, wsypujemy curry, sól, imbir. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy 3-4 łyżki sosu sojowego.

Marynatą zalewamy mięso o trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Może być na całą noc:)

Po tym czasie wrzucamy mięso wraz z marynata na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, az curry zacznie się karmelizować.

Dosypujemy wtedy wszytskie warzywa pokrojone w paski (por w talarki), podsmażamy i za chwilę podlewmy wrzącą wodą.

Dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli będzie mało aromatyczne lub słone, mozna dodać soli i curry.

Podawać z ryżem wymieszanym z masłem i ziołami jakimi lubicie.

SMACZNEGO!!!

 

piątek, 23 marca 2012, feniksowakuchnia

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki