Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu

Paluchy serowe

Dawno nie robiłam nic z ciasta francuskiego. Jakoś nie miałam ochoty na słodkie, ale na samo ciasto francuskie i owszem ! :)

Prosty jak drut przepis, który polecam każdemu, kto zamiast chipsów i innych przekąsek, woli coś zdrowszego :)

Mój mąż pochłonął do piwa WSZYSTKIE! OD RAZU !!

 

Składniki:

  • 2 opakowania ciasto francuskiego
  • 300g żółtego ostrego sera
  • sól
  • oregano, zioła prowansalskie
  • roztrzepane jajko do posmarowania

 

Rozłożony płat ciasta francuskiego posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Ścieramy ser na tarce i obficie posypujemy nim ciasto. Następnie solimy i posypujemy oregano. Ja lubię dużo! :)

Przykrywamy następną warstwą ciasta francuskiego i kroimy na paski o szerokości ok 1,5cm.

Zwijamy je w ruloniki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220oC i pieczemy około 20 minut.

SMACZNEGO!

sobota, 17 listopada 2012, feniksowakuchnia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/17 18:27:35
Lubię, a jakże. :)
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki