Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z kapustą i grzybami

Już są !!! :D Świąteczne pierogi !!!

Oszczędziłam sobie czasu przed Wigilią, lepiąc je już dziś :)

Teraz czekają w zamrażalniku na ten najpiękniejszy dzień w roku, aby zniknąć w naszych brzuszkach :)

Powiem szczerze, że ciasto na pierogi zawsze sprawiało mi trudności, bo albo za twarde, albo się rozlatywało, albo za mało elastyczne, ale znalazłam w końcu złoty środek :) Ciasto jest mięciutkie, a to za sprawą odrobiny masła.

Farsz przygotowałam dzień wcześniej aby miał szansę ostygnąć.

Składniki na farsz (na podwójną porcję ciasta):

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 garści suszonych grzybów
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie, 1 listki laurowe
  • Sól, pieprz

Zalewamy grzyby wrzącą wodą. Kapustę siekamy drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. godzinę do miękkości razem z solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. W między czasie dolewamy wody z grzybów aby kapusta nabrała od nich aromatu oraz dodajemy posiekane grzyby.

Pieczarki i cebulę siekamy drobno, podsmażamy cebulę i wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy je i pieprzymy. Smażymy do czasu, aż większa część wody wyparuje. Wrzucamy do gotującej się kapusty i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

 

Składniki na ciasto (wychodzi ok. 40 szt.):

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • spora łyżka masła

Mąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie. Dodajemy zimne pokruszone masło i oliwę, zalewamy wrzątkiem i siekamy nożem, dopóki będziemy w stanie wyrabiać ciasto ręką, tak aby się nie poparzyć. Wyrabiamy gładkie ciasto i cienko wałkujemy.

Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy :)

Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy 4-5 minut.

Podawać z podsmażoną cebulką lub natką pietruszki :)

SMACZNEGO!




sobota, 24 listopada 2012, feniksowakuchnia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
janiolka
2012/11/29 12:22:01
nominowałam Twój blog do Liebster Blog, zapraszam do zabawy
informacje: eksperymentsobotni.blox.pl/2012/11/spowiedz-publiczna-w-czterech-odslonach.html
-
janiolka
2012/11/29 12:23:23
tfu, tfu. chciałam napisać, że odpowiedziałam na nominację. gapa ze mnie ;)
-
Gość: naleśniki, *.centertel.pl
2013/06/28 00:58:11
domowe delicje:)
-
Gość: Noclegi Gdynia, *.gdynia.mm.pl
2013/12/01 17:12:07
To danie chyba nigdy mii się nie znudzi. Kulinarny Nobel dla tego kto wymyślił pierogi :)
-
Gość: omlet, *.catv.broadband.hu
2014/06/20 21:23:52
Łał! świetne! muszę spróbować!
-
Gość: przepis na naleśniki, *.telostor.ca
2014/06/27 23:01:06
Ale wypasione :D Muszą być pyszne!
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki