Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu

Pikantna zupa kapuściana z klopsikami i kminkiem

Uwielbiam takie zupy! z mięsem i masą warzyw, którymi można najeść się do syta. Pikanteria i przyprawy, które rozgrzewają jesienią :) a na dodatek zupka idealnie nadaje się na diecie Dukana w fazie P+W :)

POLECAM!

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki wod gazowanej
  • pół główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • pół pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • słoiczek przecieru pomidorowego (ja dałam dwa, bo lubię intensywną)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • kminek
  • 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, cukier

 

Mięso mielone rozrabiamy z jajkiem, solą, wodą gazowaną i posiekaną cebulą. Formujemy małe klopsiki i wrzucamy na wrzącą wodę. Dodajemy ziele, listek, i poszatkowaną kapustę oraz resztę warzyw pokrojonych w kostkę.

Gotujemy 15 minut. dodajemy przecier, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli i kminek.

Doprawiamy solą. Dosypujemy cukier dla zrównoważenia smaków.

SMACZNEGO !!!



piątek, 23 listopada 2012, feniksowakuchnia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Anika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/23 21:35:36
Musi być smakowita ta zupa:)
-
Gość: domki na Kaszubach, *.rzeszow.mm.pl
2013/05/28 18:36:09
Fajne danie. Wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki