Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu

Polski chleb na zakwasie

Kolejny chleb ze zbiorów Tatter.

Zachwycił mnie zaraz po upieczeniu. Gruba, mocno chrupiąca skórka i regularny dość gęsty miąższ. Niestety po kilku godzinach nie tak dobry, ale są osoby, które się nim zachwycają.

Nie polecam, ie odradzam, bo każdy "chlebowy gust jest inny :)

 

Składniki:

  • 200g zakwasu żytniego
  • 550g mąki pszennej chlebowej
  • 50g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (dałam otręby)
  • 1 łyżeczka słodu (dałam cukier)
  • 1 łyżka soli
  • 300g ciepłej, ale nie gorącej wody
  • pół łyżeczki drożdży (opcjonalnie jeśli zakwas jest młody)
  • kminek opcjonalnie

 

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i zagnieść gładkie ciasto. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą na 2 - 2,5 godziny. W tym czasie złożyć ciasto 2 lub 3 razy.

Następnie uformować bochenek , włożyć do kosza i zostawić do wyrośnięcia na godzinę jeśli użyliście drożdży lub na 1,5 godziny jeśli robicie chleb na samym zakwasie.

Po tym czasie szybko naciąć. I wstawić do pieca z parą nagrzanego do 260oC. Piec 10 minut, a później zmniejszyć temperaturę do 230oC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia obrócić chleb do góry nogami aby zrumienił się z dwóch stron.

Studzić na kratce.

SMACZNEGO!


P.S. Mój piekarnik nie ma tak wysokich temperatur więc najpierw piekłam go w 250oC a później w 220oC. Parę w piecu uzyskałam kładąc na dno naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

poniedziałek, 19 listopada 2012, feniksowakuchnia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
elkaa13
2012/11/20 08:05:56
Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)
-
josephinae
2012/11/21 10:34:42
Super, Polecam i Pozdrawiam
-
Gość: JoannaRe, *.awf.gda.pl
2012/11/28 12:28:08
Wygląda cudnie...ale bym zjadła....
-
Gość: kwatera Gdynia, *.gdynia.mm.pl
2014/02/08 21:45:20
Smak takiego chleba pamięta się latami.
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki