Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu

Wyniki konkursu z okazji roczku na blogu

Ogłaszam wyniki ! Nie oczekiwałam tyle zgłoszeń :)

Konkurs wygrała Marika Wojciechowska (http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/)

Mój werdykt może się wydać trochę dziwny ale już ogłaszam dlaczego.

Babeczka, może nie jest "najpiękniejsza", ale jest najciekawsza.

Ja tez nie umiem robić pięknych zdjęć, takich jak Dorotus i nie mam odpowiedniego sprzętu.

Babeczki Mariki tez nie są super na zdjęciach, ale przepis był na tyle ciekawy , że mnie urzekł :) A że jestem zdania, że połowa blogów jest "poważana" nie dzięki kunsztowi kulinarnemu, tylko zdjęciom, dlatego przyznałam Marice tą nagrodę.

Serdecznie gratuluję :)

A poniżej podaję przepis na babeczki Mariki :)

 

 

"Muffinki pieczone w lodowych wafelkach

 

Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml gazowanego napoju pomarańczowego,
- 100 ml oleju,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej),
- 2 łyżki groszków czekoladowych,
- wafelki do lodów (z całej porcji wychodzi ok. 20 muffinek, ale jest to zależne od wielkości wafelków - moje były małe i wąskie w środku),
- dodatkowo - lukier pomarańczowy: pół szklanki cukru pudru, łyżka lub dwie soku z pomarańczy,
- dekoracja: skórka otarta z pomarańczy, groszki czekoladowe.

Wszystkie składniki mokre mieszamy w misce za pomocą trzepaczki (jajka, napój, olej). Składniki suche łączymy w osobnej misce (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórka pomarańczowa). Zawartość obu misek łączymy w jednej. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Wafelki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości (przed napełnieniem warto sprawdzić, czy wafelki stoją stabilne - jeśli nie, można delikatnie spiłować spód nożem - pamiętając, by nie przedziurawić). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut). Po upieczeniu studzimy na kratce. Gdy będą już zimne, polewamy lukrem (energicznie mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy - ilość soku można regulować, w zależności od pożądanej konsystencji). Dekorujemy skórką pomarańczową i groszkami. Wstawiamy do lodówki.

Smacznego!"

niedziela, 02 grudnia 2012, feniksowakuchnia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Dzikowiec, *.piaseczno.vectranet.pl
2012/12/02 17:08:10
Bardzo, bardzo się cieszę! :) Dziękuję!!! Niestety nie umiem urzekać zdjęciami, ale mam nadzieję, że nadrabiam smakiem :) Pozdrawiam!
-
Gość: Joannare, *.centertel.pl
2012/12/02 19:00:00
Cudeńko!
-
bryssska
2013/07/01 19:06:48
świetny pomysł z tymi babeczkami w wafelku
-
Gość: Kaszuby wypoczynek, *.gdynia.mm.pl
2013/12/24 23:06:54
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
-
Gość: Katarzyna, *.dynamic.chello.pl
2014/05/06 18:03:35
Witaj :)
Ja również organizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał od dziś (5 maj) do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
-
Gość: horecaservice, 81.21.195.*
2014/06/25 08:43:20
świetnie wyglądają :)
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki