Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.

Przekąski

niedziela, 18 listopada 2012

Zdjęcia są tylko dwa! i to z piekarnika, bo później nie zdążyłam zrobić, bo nie wiadomo kiedy - muffiny zniknęły :)

Świetna alternatywa dla zwykłej pizzy, przy której niestety nie zawsze wyjdzie mi ciasto :(

Dobre na ciepło i na zimno :)

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki
  • opakowanie suchych drożdży
  • 150ml mleka
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ostrej suszonej papryki

 

Składniki na farsz:

  • 400g żółtego sera
  • 200g dobrej szynki (u mnie była wędzona)
  • 1 czerwona papryka
  • podsmażona cebula
  • Ketchup
  • Oregano, zioła prowansalskie
  • i wszystko co myśl wam podsunie :) Ja następnym razem dodam jeszcze pieczarki i oliwki :)

 

Makę, drożdże, cukier, sól i paprykę wymieszać. Dodać ciepłe, ale nie gorące mleko i olej. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche, to dolejcie trochę letniej wody.

Odstawić ciasto na ok 45 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozciągnąć ciasto na blacie podsypanym mąka na duży prostokąt o grubości ok. 5mm. Rozsmarować na nim ketchup, posypać ziołami. Wyłożyć starty żółty ser i resztę pokrojonych dodatków. (papryke podsmażyłam z cebulą)

Zwinąć wzdłuż krótszego boku i pokroić na 2,5 cm ślimaczki :)

Włożyć je do papilotek na muffinki i ułożyć w blaszce do muffinek.

Odstawić jeszcze na 20 minut.

Wstawić do pieca nagrzanego do 190oC i piec 30 minut.

SMACZNEGO!!!





sobota, 17 listopada 2012

Dawno nie robiłam nic z ciasta francuskiego. Jakoś nie miałam ochoty na słodkie, ale na samo ciasto francuskie i owszem ! :)

Prosty jak drut przepis, który polecam każdemu, kto zamiast chipsów i innych przekąsek, woli coś zdrowszego :)

Mój mąż pochłonął do piwa WSZYSTKIE! OD RAZU !!

 

Składniki:

  • 2 opakowania ciasto francuskiego
  • 300g żółtego ostrego sera
  • sól
  • oregano, zioła prowansalskie
  • roztrzepane jajko do posmarowania

 

Rozłożony płat ciasta francuskiego posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Ścieramy ser na tarce i obficie posypujemy nim ciasto. Następnie solimy i posypujemy oregano. Ja lubię dużo! :)

Przykrywamy następną warstwą ciasta francuskiego i kroimy na paski o szerokości ok 1,5cm.

Zwijamy je w ruloniki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220oC i pieczemy około 20 minut.

SMACZNEGO!

piątek, 23 marca 2012

 

Pamietacie cebularze ze sklepików szkolnych? :) Smak tej skarmelizowanej cebuli, na cieście, które troche przypominało gniotek?:)

Najlepiej jeszcze zapite soczkiem z woreczka :) ahhh...O! i andruty !!!! :D:D:D

Ale wróćmy do cebularzy:) Jak się okazało, co uświadomił mi mój luby, że w każdej dzielnicy w naszym mieście mówiło się o nich inaczej - Cebulaki, Cebulniaczki, Cebularze albo śmierdziuchy :)

Ja postanowiłam dziś je upiec i posmakowac tych pięknych dni szkolnych raz jeszcze :)

Polacam je z ketchupem - ja zakupiłam specjalnie ten z najniższej półki, żeby smak jak najbardziej upodobnic do tamtych:)

Choć musze przyznać, że ich smak jest super i sa dużo lepsze niż te ze sklepików szkolnych:)

POLECAM!!!

Przepis cytuję za Liską.

 

Składniki na ok. 12 sztuk:

Zaczyn:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto:

  • 60 g margaryny
  • 60 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5-6 łyżek mleka

Farsz:

  • 1/2 kg cebuli
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka kminku (ja dałam oregano, były wtedy bardziej jak pizza)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Farsz:
Cebulę obrać i posiekać, ja pokroiłam cebulę na grubsze piórka. Wrzucić na suchą zimną patelnię, dodać olej i przyprawy, zasypać cukrem.

Odstawić na 30 minut. Po tym czasie zacząć podgrzewać cebulę na wolnym ogniu. Powinna zmięknąc, ale nie przypalić się. Ja miałam ją na gazie ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Masło i margarynę włozyć do garnuszka i roztopić na wolnym ogniu. Czekac aż ostygnie.

Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miseczki zasypać cukrem. Jak zrobią się płynne dodać łyżkę mąki i mleko.

Wymieszac i odstawić na 15 minut, aż zaczną rosnąć. 
Kiedy podwoją swoją objętość połączyć je z pozostałym mlekiem, jajkiem, solą i cukrem.

Zagnieść ciasto powoli wsypując mąkę. Pod koniec dodać roztopione masło.

Gdy ciasto juz będzie gładkie, formujemy kule, która wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich placuszki z wgłębieniem w środku. Posmarować ketchupem i wypełnic farszem z cebuli. Ja posypałam jeszcze startym żółtym serem.

Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na 30 minut. Muszą być rumiane.

SMACZNEGO!!!



 

środa, 11 stycznia 2012

 

Nazywam je pasztecikami, bo są tez malutkie i takie - do łapki :)

Bardzo prosty, fajny i szybki sposób na przekąski na imprezę.

Robię je w różnych wariantach - z oregano - po włosku ;)

Oraz orientalny z grzybami mun i kminem rzymskim.

 

Składnik podstawowy:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego :)

Składniki na farsz włoski:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

 

Na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy w taki sposób jak mięso na spagetti. Podsmażamy kilka minut i podlewamy ciut wodą.

Dodajemy koncentrat, troszkę cukru, sól, pieprz i smażymy bez przykrycia do odparowania wody.

Na koniec dodajemy zioła.

Składniki na farsz orientalny:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • garść namoczonych i pokrojonych w drobne paseczki grzybów mun
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz



Podobnie jak w poprzednim farszu, na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy. Podsmażamy kilka minut i podlewamy wodą.

Dodajemy grzyby, przyprawy i smażymy bez przykrycia do odparowania wody.

 

Ciasto francuskie nadziewany farszem i sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Włoskie kąski posypujemy żółtym serem i oregano, a orientalne szczyptą curry.

Piec w temperaturze 220oC przez 15 minut.

Podawać z sosem czosnkowym lub słodko kwaśnym.

SMACZNEGO!!!

 

 





| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki