Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.

Obiady

sobota, 24 listopada 2012

Już są !!! :D Świąteczne pierogi !!!

Oszczędziłam sobie czasu przed Wigilią, lepiąc je już dziś :)

Teraz czekają w zamrażalniku na ten najpiękniejszy dzień w roku, aby zniknąć w naszych brzuszkach :)

Powiem szczerze, że ciasto na pierogi zawsze sprawiało mi trudności, bo albo za twarde, albo się rozlatywało, albo za mało elastyczne, ale znalazłam w końcu złoty środek :) Ciasto jest mięciutkie, a to za sprawą odrobiny masła.

Farsz przygotowałam dzień wcześniej aby miał szansę ostygnąć.

Składniki na farsz (na podwójną porcję ciasta):

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 garści suszonych grzybów
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie, 1 listki laurowe
  • Sól, pieprz

Zalewamy grzyby wrzącą wodą. Kapustę siekamy drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. godzinę do miękkości razem z solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. W między czasie dolewamy wody z grzybów aby kapusta nabrała od nich aromatu oraz dodajemy posiekane grzyby.

Pieczarki i cebulę siekamy drobno, podsmażamy cebulę i wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy je i pieprzymy. Smażymy do czasu, aż większa część wody wyparuje. Wrzucamy do gotującej się kapusty i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

 

Składniki na ciasto (wychodzi ok. 40 szt.):

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • spora łyżka masła

Mąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie. Dodajemy zimne pokruszone masło i oliwę, zalewamy wrzątkiem i siekamy nożem, dopóki będziemy w stanie wyrabiać ciasto ręką, tak aby się nie poparzyć. Wyrabiamy gładkie ciasto i cienko wałkujemy.

Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy :)

Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy 4-5 minut.

Podawać z podsmażoną cebulką lub natką pietruszki :)

SMACZNEGO!




poniedziałek, 15 października 2012

 

Wykonaniem tego pysznego dania zajął się mój mąż :) Co prawda było to dosyć dawno, bo kolacja była z okazji walentynek, ale muszę nadrobić kilka przepisów, więc i ten zamieszczam, bo jest naprawdę godny uwagi. Łosoś jest pyszny, a krem z selera naciowego, to dla mnie poezja :)

Zachęcam wszystkich mężów i narzeczonych do wykonania tego dania dla swoich drugich połówek. Na pewno będą pod wrażeniem :)

P.S. Mąż wtedy mi zdradził, że przepis jest z kwestii smaku :)

 

Składniki na kolację dla dwóch osób.

4 łyżki oliwy z oliwek
1/4 cebuli
2 łodyżki selera naciowego, około 150 g
1 nieduży ziemniak
300 g filetów z łososia bez skóry i ości
150 g chudego bekonu, 4 - 6 cienkich plasterków (najlepiej paczkowane)
1 ząbek czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Ponadto: garść rukoli, olej do smażenia, mąka do obtoczenia, biały ryż lub ziemniaki z wody.

Na patelni lub w małym garnuszku rozgrzewany oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy ją lekko rumieniąc. Dodajemy pokrojonego w małe kawałeczki ziemniaka i łodygi selera. Smażymy warzywa mieszając, ale nie dopuszczamy aby się zarumieniły. Wszystko podlewamy małą ilością wody do poziomu warzyw. Dodajemy do smaku sól i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Następnie warzywa przecieramy przez sito lub traktujemy blenderem na gładki krem.

Następnie przygotować łososia. Przekroić go w poprzek na cieńsze plastry. Zwinąć go w rulon. Mój mąż dodał tak jeszcze do środka starty żółty ser - taka jego fanaberia :) Roladki owinąć w plastry bekony i spiąć wykałaczką jak na zdjęciu poniżej. Obtoczyć w mące.

 

Obrać czosnek, pokroić go w plasterki. Wrzucić na rozgrzaną, dość pokaźną warstwę oleju (ok.0,5cm) i zrumienić. Następnie wyjąć go i zastąpić wcześniej przygotowanymi roladkami. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia i wyłożyć na papierowy ręcznik aby roladki ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Układać je na warstwie musu z selera. Na mus można wyłożyć płatki smażonego czosnku.

Podawać z ziemniakami z wody lub białym ryżem.

Udekorować rukolą.

SMACZNEGO ! :)







sobota, 29 września 2012

 

U mnie grzybowe szaleństwo trwa!!! A jak u Was ?:) w końcu sezon grzybowy !

Nie każdy przepada za kurkami, a ja wprost uwielbiam !

Dziś w trochę innej formie jak w zwykłej jajecznicy, którą też uwielbiam (czasem najprostsze formy są najlepsze).

Tarta bardzo krucha, farsz delikatny... i myślę, że następnym razem zrezygnuje z dodania boczku, który trochę zdominował kurki, ale i tak POLECAM !!!!

 

Składniki na tartę:

  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • sól

Składniki na farsz:

  • 400 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany 12%
  • 150g sera żółtego (ementaler lub inny orzechowo słodkawy)
  • Natka pietruszki
  • sól

 

Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy kulę ki wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.

W między czasie, na klarowanym maśle podsmażamy kurki, aż woda z nich odparuje. Następnie na osobnej patelni podsmażamy boczek.

Jajka roztrzepujemy ze śmietaną doprawiamy solą. Suszone pomidory kroimy w paski, ale grubsze, żeby było je czuć pod ząbkiem ;)

Nagrzewany piekarnik do 200oC. Ciasto na tartę rozwałkowujemy i wykładamy formę. Wkładamy formę do nagrzanego pieca i podpiekamy ją do lekkiego zrumienienia ok. 15-20 minut.

Wyjmujemy podpieczone ciasto. Wysypujemy na nie boczek, kurki (kilka zostawcie dla ozdoby na położenie na ser), suszone pomidory i zalewany śmietaną z jajkami. Na wierzch posypujemy startym serem i kładziemy kilka kurek.

Wkładamy z powrotem do pieca na ok 25-30 minut. Posypujemy natką.

SMACZNEGO !!!








piątek, 23 marca 2012

 

Super proste danie, które smakuje każdemu. Ja uwielbiam orientalne smaki i przyprawy, więc dla mnie, to jedno z ulubionych dań.

Z braku laku - polecam mieć gotową mrożonke chińską w lodówce jesli nie macie świeżych warzyw :)

 

Składniki na ok. 4-5 porcji:

  • 250g piersi z kurczaka (może być schab - ja nawet wolę bo jest bardziej konkretny)
  • 3 marchewki pokrojone w słupki
  • 1 cebula
  • pół pora
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pędów bambusa w zalewie (pokrojonych w paski)
  • puszka kiełków sojowych
  • pół szklanki grzybów mung zlanych gorącą woda i posikanych
  • sos sojowy, ząbek czosnku
  • curry, imbir, sól
  • oliwa

 

Mięso kroimy w paski lub kostkę. Do miseczki z kilkoma łyżkami oliwy, wsypujemy curry, sól, imbir. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy 3-4 łyżki sosu sojowego.

Marynatą zalewamy mięso o trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Może być na całą noc:)

Po tym czasie wrzucamy mięso wraz z marynata na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, az curry zacznie się karmelizować.

Dosypujemy wtedy wszytskie warzywa pokrojone w paski (por w talarki), podsmażamy i za chwilę podlewmy wrzącą wodą.

Dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli będzie mało aromatyczne lub słone, mozna dodać soli i curry.

Podawać z ryżem wymieszanym z masłem i ziołami jakimi lubicie.

SMACZNEGO!!!

 

czwartek, 09 lutego 2012

 

W Międzynarodowy dzień Pizzy nie mogłam się oprzeć aby  nie zrobić domowej Pizzy!!! :)

Taka domowa jest bardziej syta i można położyć na wierzch co się chce !!! a nie tylko z pośród składników, które proponuje nam karta w restauracji.

Jednak z racji tego, że zaczęłam dietować, to musiałam znaleźć rozwiązanie dla tego pysznego dania.

No i jest!!!

Razowy spód - bogaty w błonnik, sycący. Na wierzchu masa warzyw, a ser zastąpił serek wiejski, który tez świetnie się topi :)

Z podanych składników wychodzą dwie nieduże pizze. Każda z nich to ok. 300kcal - licząc wszystkie składniki.

Ja zjadłam trochę więcej niż pół i już byłam napchana - bardzo polecam !!! Szczególnie dla dietujących :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150g mąki pszennej razowej
  • 50g mąki pszennej jasnej
  • 15g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 70ml letniej wody
  • 1 mała płaska łyżeczka soli
  • przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie

 

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.

Do miski wsypać mąki i sól. Wlać garujące drożdże oraz 70 ml wody. Zagnieść ciasto.

Uformować je w kulę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i uformować spód pod pizze (najlepiej na papierze do pieczenia).

Spód posmarować sosem pomidorowym i dodać dodatki wg uznania.

U mnie aby ograniczyć kaloryczność był serek wiejski, papryka, pomidor, cebula, pieczarka, chuda szynka drobiowa i trochę fety.

Posypujemy ziołami.

Wyłożoną dodatkami ciasto wykładamy na gorącą blachę z wcześniej nagrzanego piekarnika do 180oC. Piec ok 25-30 minut.

 

SMACZNEGO!!!

piątek, 03 lutego 2012

 

Chciałam zrobić coś szybkiego, coś prostego, a zarazem o fajnym ciekawym smaku.

Mój luby jest na urlopie, więc po pracy nie chce mi się juz gotować, wiedząc że on się leni :P

On ma ochotę na coś "niezdrowego", ja tęsknie za warzywami.

Smak sera w spodzie tarty przypomina serowe paluchy, a lekkości nadają warzywa. Co prawda jest tu ciężka śmietana, ale za to jaki smak!!! :)

BARDZO POLECAM!!! SZCZEGÓLNIE SPÓD :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150g masła pokrojonego w kosteczki
  • 150g żółtego sera starnego na grubych oczkach
  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na wierzch tarty:

  • 150g wędliny wieprzowej
  • pół brokuła
  • 2 pomidory
  • feta
  • 2 jajka
  • 200ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia, sól, pieprz

 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść ze sobą. Włożyć na 15 minut do lodówki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wykleić nim blaszkę, którą wcześniej smarujemy masłem.

Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

W między czasie obgotowujemy brokuła (ok.5 minut) rozdzielonego na małe różyczki. Kroimy szynke w paseczki, pomidora w małe kawałki.

Do miski wbijamy jajka, śmietanę, dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej, wyciśniety przez praskę czosnek, łyżeczkę soli, 3 łyżeczki bazylii i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.

Gdy tarta się podpiecze, wyjmujemy ją i układamy na niej brokuły, szynkę, pomidory i  fetę.

Zalewamy nasza warzywna układankę miksturą smietanowo jajeczną i wkładamy do pieca (200oC) na 20 minut.

 

SMACZNEGO!!!



 

poniedziałek, 23 stycznia 2012

 

Dla mnie każda ryba smażona smakuje tak samo. Czy to dorsz czy pstrąg smak oleju u mnie zawsze zdominuje rybkę.

Ten przepis, to przepis mojego taty, który jest mistrzem w rybnej kuchni :)

Pomimo tego, że przepis nie wymaga jakieś dużej ilości i wymyślnych składników, to może się wydawać mało interesujący, ale kto spróbuje - ten się przekona :)

Rybka wyciągnięta z folii puszcza swój sosik, jest aromatyczna i soczysta.

Naprawdę POLECAM!!!

 

Składniki :

  • 1 pstrąg w całości
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • masło
  • ketchup
  • sól, pieprz

 

Pstrąga czyścimy i patroszymy. Obsypujemy go solą i pieprzem.

Kładziemy na podwójnym kawałku folii aluminiowej.

Do środka ryby wkładamy cebulę pokrojoną w krążki, wiórki masła i dużą ilość kopru w gałązkach. Zalewamy to wszystko ketchupem.

Te same czynności powtarzamy, kładąc składniki na wierzchu ryby.

Ma to wyglądać mniej więcej w taki sposób:



 

Tak przyrządzonego pstrąga zawijamy szczelnie w folię aluminiową i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180oC.

Podawać z ryżem wymieszanym z masłem i koperkiem, polać sosem powstałym przy pieczeniu ryby.

SMACZNEGO!!!



środa, 11 stycznia 2012

 

Uwielbiam zapiekanki!!! Znudziły mi się jednak te z makaronem, kiełbasą, przyprawione oregano itd.... zawiało nudą! :/

Postanowiłam zrobić więc zapiekankę PO POLSKU !!!

Konkretna w smaku i konkretna bomba kaloryczna :D

 

 Składniki na prostokątną blachę:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 500g mięsa mielonego 
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 200ml kwaśnej śmietany 12%
  • 100ml wody
  • 500g pieczarek
  • 30dkg boczku dobrze uwędzonego
  • 30dgk żółtego sera
  • majeranek, słodka papryka, przyprawa do flaków (to nie żart),
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz



Na patelni podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy w taki sposób jak mięso na spagetti. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki pokrojone w plasterki również podsmażamy z druga cebulą, solą i pieprzem, do odparowania wody.

Pokroić boczek na dość duże plastry i wysmażyć na rumiano.

Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Układamy je na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego. Śmietanę, wodę oraz koncentrat mieszamy i dodajemy duuużo majeranku, papryki i przyprawy do flaków. Zalewamy ta miksturą ziemniaki.

Wykładamy na to podsmażone mięso, później pieczarki, na pieczarki boczek.

Posypujemy odrobiną sera i zapiekamy pod przykryciem lub folią aluminiową około 45 minut w temperaturze 200oC

Na koniec gdy ziemniaki już będą miękkie, odkrywamy zapiekankę posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera ok. 10 minut.

SMACZNEGO!

P.S. Majeranku nie żałujcie :)

 



| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki