Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.

Zupy

piątek, 23 listopada 2012

Uwielbiam takie zupy! z mięsem i masą warzyw, którymi można najeść się do syta. Pikanteria i przyprawy, które rozgrzewają jesienią :) a na dodatek zupka idealnie nadaje się na diecie Dukana w fazie P+W :)

POLECAM!

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki wod gazowanej
  • pół główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • pół pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • słoiczek przecieru pomidorowego (ja dałam dwa, bo lubię intensywną)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • kminek
  • 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, cukier

 

Mięso mielone rozrabiamy z jajkiem, solą, wodą gazowaną i posiekaną cebulą. Formujemy małe klopsiki i wrzucamy na wrzącą wodę. Dodajemy ziele, listek, i poszatkowaną kapustę oraz resztę warzyw pokrojonych w kostkę.

Gotujemy 15 minut. dodajemy przecier, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli i kminek.

Doprawiamy solą. Dosypujemy cukier dla zrównoważenia smaków.

SMACZNEGO !!!



poniedziałek, 13 lutego 2012

 

No i musiał nadejść dzień, w którym na blogu pojawi się przepis mojej mamy :)

No bo przecież jak własna książka kucharska ma istnieć bez tych najlepszych, najsmaczniejszych i najcieplejszych dań z naszego domu rodzinnego?

Przedstawiam zupę z soczewicy  ! :)

Pomimo, że wyglądem nie przypomina tych żurnalowych zup z gazet, to jest naprawdę pyszna!

Gęsta, aromatyczna i sycąca. Z racji małej ilości kalorii wcinałam ją zawsze na diecie.

SZCZERZE POLECAM!

 

Składniki:

  • 200g soczewicy zielonej
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki cukru
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • sól, bazylia, chilli

 

Dzień przed ugotowaniem zupy płuczemy ją i namaczamy w zimnej wodzie. Pozostawiamy na noc.

Ziarenka napuchną więc polecam aby soczewica zajmowała 1/3 porcji a woda 2/3.

Następnego dnia do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu. Warzywa wrzucamy na początku gotowanie, ponieważ warzywa będą gotowały się tyle samo czasu co soczewica.

Po 10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przecier pomidorowy.

Gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą, szczyptą chilli, duuuuuużą ilością bazylii oraz cukrem aby złagodzić ostrość.

Można podać z kwaśną śmietaną.

SMACZNEGO!!!

niedziela, 22 stycznia 2012

 

U mnie w domu kapuśniak z kiszonej kapusty jest może ze dwa razy w roku. Uwielbiamy tą zupę, ale traktujemy ją jako zupę "zimową" :)

A ze u mnie trochę sypnęło, a za oknem zrobiło się biało, to trzeba było wykorzystać okazję :)

 

Składniki na dosyć duży garnek:

  • 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty - ja lubię bardzo kwaśną
  • 400g mięsa wieprzowego lub wołowego, dosyć tłustego - u mnie był to szponder, ale mogą być żeberka albo biodrówka
  • 400g wędzonego boczku lub podgardla
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 5 listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek, sól, pieprz

 

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę musimy lekko przesiekać. Włożyć połowę do garnka, a na kapustę pokrojone mięso oraz listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy reszta kapusty. Zalać to wszystko gorącą wodą i gotować około 40 minut.

Po tym czasie mięso zmięknie. Wyjąć je i pokroić na malutkie kawałeczki. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki. (niektórzy mówią, że ziemniaków nie powinno się gotować w kapuśniaku, bo przez kwas się nie ugotują. Ja zawsze gotowałam je w zupie i zawsze były udane)

Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek razem z cebulą. Wlać wszystko wraz z tłuszczem do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem, dodać baaardzo dużo majeranku :) wrzucić pokrojone wcześniej mięso.

Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Podawać z chlebem.

SMACZNEGO!!!

środa, 11 stycznia 2012

 

Zupa najprostsza z prostszych, ale chyba nie ma osoby, której by nie smakowała :)

Klasyczny lekki rosołek, przez niektórych nazywany krupnikiem na ryżu.

Doskonała dla dzieci, dorosłych i smakuje nawet chorym :)

U mnie w domu był po niej zawsze jakiś bardziej obfity deser - np. placki z Jabłkami i cynamonem - bo jak to moja mama mówiła - "to głodna zupa" :)

W sam raz więc dla dietujących ;)

 

 Składniki:

  • ćwiartka kurczaka lub 5-6 skrzydełek
  • 5 średnich marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • pół średniego selera
  • pół pora
  • 3/4 szklanki ryżu lub 1 woreczek
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki



Mięso myjemy, zalewamy zimna wodą i zagotowujemy razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Jak woda zacznie wrzeć wsypujemy ryż i gotujemy 10 minut.

Ścieramy marchewkę, seler i pietruszkę na tarce na grubych oczkach. Por kroimy w paseczki.

Wyjmujemy mięso, obieramy i wrzucamy do zupy razem z włoszczyzną. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Doprawimy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO !!!

 

20:47, feniksowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki