Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.

Dodatki

niedziela, 22 stycznia 2012

Tahini (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang (芝麻醤), jap. nerigoma (ねりごま), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu.

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej.

Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej; jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dan noodles. Wersja wschodnioazjatycka produkowana jest z niełuskanych nasion, dlatego jest bardziej gorzka.

Kiedyś - chyba w jakimś Bomi - moja siostra kupiła gotowe masło sezamowe. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nazywa się ono tahini. Było bardzo słodkie i  smakowało jak chałwa, my jadłyśmy je jak nutellę :) Ja jednak przygotowałam je bez dodatku soli i cukru, aby móc ją później wykorzystać.


Składniki na około 1 szklankę tahini

 

  • 2 szklanki ziaren sezamu - ja miałam niełuskany
  • 1/4 szklanki oleju

 

Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 8 minut. W połowie prażenie, które ma za zadanie uwolnić aromaty, przemieszać sezam. Trzeba uważać aby się nie przypalił i zarumienił zbyt mocno, bo będzie gorzki.

 

Po ośmiu minutach wyjąć sezam i ostudzić. Zmiksować blenderem dodając oleju.

Im dłużej będziecie blenderować, tym gładsza będzie masa.

Podobno w lodówce, w zamkniętym słoiku można ją przechowywać ok. dwóch miesięcy - ja nie miałam okazji spróbować bo wykorzystałam ją tego samego dnia :)

 

 

Smacznego :)



| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Lista Blogów Kulinarnych Durszlak.pl
Liczniki